Bakır Kaplama
Bakırın Ömrü
Bakır çatı sistem uygulaması yapılırken, isteğe göre olarak yerli ve ithal bakır rulo veya levhalar kullanılmaktadır. Yerli bakır levhalar 1m x 2m ebadında olup, bu levhalar gerekli ölçülerde kesildikten sonra cakalarda bükülerek şekilendirilmektedir.
Bakır çatı kaplama yapılırken, kenetleme veya çıtalama sistemi yapılabilir. Kenetli bakır çatı kaplama sisteminde; bakır levhalar klipslerle çatı döşemesinin üzerine sabitlenmekte ve diğer hazırlanmış olan levhaya montaj yapılmaktadır. Çıtalı bakır çatı kaplama sisteminde hazırlanmış olan levhalar 3×3, 4×4, 5×5 ebatlarındaki çıtalara sabitlenerek montajı yapılır. Son aşama olarak, çıtaların üzeri hazırlanmış olan keplerin montajı ile bitirilir.
Doğru uygulama yapılan bir bakır çatı kaplama sisteminin 80-100 sene ömrü olmaktadır. Bakır çatı kaplamasında en çok tercih edilen bakır kalınlıkları; 0.40mm, 0.50mm, 0.60mm kalınlığındaki bakır levhalar kullanılır.
Bakır çatı kaplama uygulaması yapılırken, talebe bağlı olarak yerli ve ithal bakır levhalar kullanılmaktadır. Yerli bakır levhalar 1m x 2m ebadında olup, bu levhalar gerekli ölçülerde kesildikten sonra cakalarda bükülerek şekillendirilmektedir. Bakır çatı kaplaması yapılırken, kenetli veya çıtalı kaplama sistemi uygulanmaktadır; Kenetli bakır çatı kaplama sisteminde; bakır levhalar klipslerle çatı döşemesinin üzerine sabitlenmekte ve hazırlanmış olan levhaların montajı yapılmaktadır.
Çıtalı bakır çatı kaplama sisteminde hazırlanmış olan levhalar 3×3, 4×4, 5×5 ebatlarındaki çıtalara sabitlenerek montajı yapılır. Son aşama olarak, çıtaların üzeri hazırlanmış olan keplerin (sürgülerin) montajı ile bitirilir. Bakır çatı kaplamalarında 0.40mm – 0.50mm, 0.60mm kalınlığındaki bakır levhalar kullanılır. Doğru uygulama yapılan bir bakır çatı kaplama sisteminin bölge ve iklim şartlarına göre; 100 – 150 yıl arasında ömrü olmaktadır.
Bakırın Tarihçesi
İnsanoğlu önce taşları kullanmaya başlamış ve bir gün bileşik teşkil etmeyen ve tabi vaziyetiyle dikkati çeken altın, bakır ve gümüşü fark etmiştir; Gevrek taş aletler yerine bunların dövülerek şekillendirilebilir olduğunu görmüştür.
İlk efa dövülmüş bakırın kullanılmasının MÖ 4500 yıllarına rastladığı ve ancak bundan 2000 yıl sonra cevherlerden bakırın üretilebildiği sanılmaktadır. Altın, gümüş ve bakırın arkasından demirin kullanıldığı, ancak diğerlerine kıyasla keşfedildiği yerde sır olarak tutulduğu dikkati çekmektedir. Çünkü demir, daha önce bakırlı kalay cevherlerinin birlikte ergitilmesi ile elde edilen bronzdan (tunç) daha serttir ve silah yapımı için üstün özelliklere sahiptir.
Ayrıca demirin redüklenmesi bakıra göre daha zor olduğu için ilk keşfedildiğinde, önceleri ancak “sünger demir” şeklinde kısmen redüklenmiş olan ve beraberinde redüklenmemiş oksit ve silikatlı empüriteleri ihtiva eden bir bileşik elde edilebilmekte idi. Bu madde belli bir sıcaklıkta dövüldüğünde yalnızca bu empüriteler ergiyor ve geriye ham demir kalıyordu. Bugün ki dökme demirlerin değişik yöntemler ile çok önceleri üretilmiş olmasına rağmen, yüksek karbonlu alaşımlarının yapılması ve sonra da bunların karbonundan temizlenmesi, yani bugün ki ÇELİK özelliğinin elde edilmesi ancak son 200 yılda başarılabilmiştir; Bunda 18.yy’ın sonlarında odun yerine kömürün kullanılmaya başlanması ve 19.yy’ın ortalarında BESSEMER PROSESİ ile ilk defa sıvı ham demirden çelik üretilmesinin payı büyüktür. Bundan sonra demir-çelik konusundaki gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerlemiştir.
Metallerin keşif ve üretimi bakır, tunç, pirinç ve demir sırasına göre olsa da, bu sıra dünyanın her yerinde aynı değildir. Bazı yerlerde demir devrinin başa geçtiği görülür. Bu konuda gerçek olan bölge halkının söz konusu metaller ile olan ilk temasının tamamen tesadüfi olması ve bölge özelliğine bağlı bulunmasıdır. Civanın keşfi bakır kadar eskilere dayanmakta ve Romalılar bunu altının “amalgamasyon” tekniği ile kazanılmasında kullanmaktaydılar. Saf çinkonun son yüzyıla kadar keşfedilmemiş olmasına rağmen yine Romalılar tarafından bakır cevherleri ile birlikte karışık olarak izabe edilmesi sonucunda pirinç alaşımı şeklinde kullanıldığı bilinmektedir. Alüminyum üretimi ancak 1886 yılından itibaren, magnezyum ise 20.yy’ın ortalarından itibaren mümkün hale gelmiştir. II. Dünya harbi yılları ise uranyum, berilyum, niobyum, titanyum ve zirkonyum gibi stratejik metallerin keşfedildiği devredir.
Anadolu’da metal üretimi çok eski tarihlere dayanmaktadır. bakırın MÖ 7000 yıllarında üretildiği (Çin ve Avrupa’da bakırın en eski tarihi MÖ 4000) ve mevcut eski curuf yığınlarından Anadolu’nun bakırın eski dünyaya yayılışının çıkış noktası olarak kabul edilebileceği anlaşılmaktadır. Yine Anadolu’da MÖ 3000 yıllarında simli-kurşun cevherlerinden gümüş ve kurşunun ilk önce Trabzon civarında üretildiği, hatta o tarihlerde üretilen gümüşün bir kısmının Mısır altınları ile değiştirildiği bilinmektedir. Halen işletilmekte olan Ergani bakır yatakları MÖ 2000 yıllarında Asurlular, Küre bakır madeninin eski Yunanlılar ve Romalılar, Bolkar dağı kurşun-gümüş madeninin ise MÖ 2500-3000 yıllarında Hititler tarafından işletildiği de ayrıca bilinmektedir.